Dette fantastiske foto er taget af en af mine venner, Thomas Kehlet, som en tidlig morgen med dug på græsset sneg sig ud på en strandeng med klyder.
På Vejlø er de første klyder nu ankommet til ynglepladsen. De yngler i en lille koloni på øen. Der er ikke mange fugle, men de kommer trofast igen år efter år. Klyden er en af vores flotteste vadefugle. Hvis man kommer i nærheden af rede eller unger, laver de voksne fugle de mest fantastiske skuespil, hvor de efterligner skadede dyr med brækkede vinger, så eventuelle rovdyr trækkes væk fra ungerne.
Dette fantastiske foto er taget af en af mine venner, Thomas Kehlet, som en tidlig morgen med dug på græsset sneg sig ud på en strandeng med klyder. Dette forår er der en særlig grund til at være meget opmærksom på orange sommerfugle. I sensommeren var der nemlig en stor tilflyvning af den sjældne Østlig takvinge. De har nu overvintret og flyver på de første lune forårsdage.
Østlig takvinge beskrives som særligt stor. Dens vingefang er 52-68 mm mod Nældens takvinge, som er på 45-50 mm. Desuden er den lidt mere "grumset" i tegningerne på vingerne. De er endnu ikke observeret fra Lolland på hjemmesiden FugleogNatur, men er set i resten af landet, så de må være her. Det vil derfor være skønt, hvis en af jer kan sætte Østlig takvinge på Lollandskortet. Fotos af Østlig takvinge er taget af Martin Bjerg. Til sammenligning er der til sidst et foto af Nældens takvinge, som også kaldes vores nationalsommerfugl. Digecykelstien fra Nakskov til Ydø, som herfra fortsætter langs Østersøen helt om til Brunddragene, er noget ganske særligt. Underlaget er godt stabilt, og man oplever et usædvanligt varieret landskab, når man cykler fra vig til vig, mens der er den ene flotte udsigt efter den anden.
Særligt om sommeren er der 100-vis og 1000-vis som benytter denne dejlige cykelsti. Forleden blev Nakskov Fjord beriget med endnu en sjælden dyreart. Det drejer sig om den 15 mm lange rovbille, Quedius balticus, som hilses velkommen.
I følge billeeksperten Jan Pedersen fra Zoologisk Museum er den meget sjælden og kendes kun fra et begrænset geografisk område. Den lever især på strandenge, og dette dyr blev også fundet på en strandeng på sydsiden af fjorden. Rovbiller har deres navn af, at de jager alt, som de kan overmande. Der findes også større arter, som kan minde om skorpioner. Mere herom en anden dag, når de er fremme. Så ligger årets folder med naturvejlederture i Lolland Kommune på henholdsvis Nakskovfjord.dk og på Naturparkmaribo.dk. Folderen kan hentes på områdets turistbureauer eller downloades her: http://www.nakskovfjord.dk/oplevelser.html
De store og flotte strandskader yngler hist og her på Nakskov Fjord. Der anslås at være 10-20 ynglepar. Strandskader kan opnå en høj alder. Det er ikke ualmindeligt, at de bliver over 25 år. Ofte danner de par for hele livet.
Da vi i sidste uge besøgte Enehøje var det også for se til og fotografere øens dådyr. Desværre var det en smule diset, så vi måtte snige os ind på fotoafstand. Vi talte cirka 60 dådyr på øen. De var rimeligt samlede, så det var ret nemt. Af de 60 var der cirka 8 stk. som var hvide.
Der var dog bemærkelsesværdigt få store hanner, selvom der er fotos af nogle af dem her. Årsagen menes at være, at der kommer krybskytter på øen, som går efter de største opsatser. Der er også fundet et anskudt dyr på Sletnæs. Derfor har Naturstyrelsen særlig opmærksomhed på Enehøje. Hvis nogen observerer noget mistænkeligt på eller i nærheden af øen, kan der rettes henvendelse til Otto Paludan, Tilsynsførende med Nakskov Fjord Vildtreservat. Fotos Brian Thomsen og Klaus Bek Nielsen. Klik på fotos for at se dem større. I danmarks ørigeste fjord ligger en masse små holme, som normalt er vanskeligt tilgængelige på grund af lavt vand omkring disse. Det er ret godt, for der yngler mange vandfugle, som har brug for for fred og ro. Her ses Kåreholm i Bogøvigen i sydsiden af fjorden. Den nedbrydes i vestsiden af højvande og bølger, og i den ene ende aflejres materialet i en lang tange.
På Enehøje lever også nogle store, men meget sky mufloner. De kaldes også korsikanske bjergfår, da de oprindeligt stammer fra Korsika og Sardinien. Der er små 30 dyr. På Enehøje er der desværre kun hunner med små horn, som Naturstyrelsen har "arvet" fra Storstrøms Amt. Hannerne har imponerende store krumme horn.
Der er ikke mange, som har set muflonerne, for de går altid langt ude på nordenden, hvor der er lukket for færdsel i fuglenes yngletid. De er desuden meget sky. Fotos: Brian Thomsen og Klaus Bek Nielsen. I torsdagens fine vejr tog Brian Thomsen og jeg på besigtigelses- og fototur til Enehøje. Det resulterede i en masse fotos som bringes de næste dage.
Desværre mødte vi også to stakkels dådyr, som havde fået deres gevirer filtret ind i noget gammelt fiskegarn. De var friske og i god stand, men alligevel er det jo synd, så Naturstyrelsen har fået besked. Hvis ikke dyrene kan indfanges, så kan de sandsyligvis klare sig til de kaster gevirerne i april. Fotos: Brian Thomsen. På Facebook skrev Postbåden Vesta efterfølgende: Nu er dramaet på Enehøje slut. Desværre blev Naturstyrelsen nødt til at aflive den ene af bukkene, den anden blev befriet og løber nu rundt og falder lidt til ro oven på den forskrækkelse. Den døde buk er blevet efterladt på øen forhåbentlig til havørnenes fornøjelse. Så hvis nogen løber på et dødt dådyr på Enehøje er forklaringen her. Ude på Albuetangen. Kaldes det smalleste sted for Skæret. Her har havet skåret sig igennem flere gange, når det har været stormvejr. Sidste gang det skete var 1. november 1995. På én nat blev der skabt en 10 meter bred og ret dyb rende netop her på det smalleste sted. Hullet lukkede hurtigt, men Albuetangen er et sårbart sted, så det kan hurtigt komme igen her eller andre steder på tangen.
En vandretur på tangen med det brusende hav til den ene side og den stille fjord til den anden er altid en dejlig oplevelse. Fra Naturpark Nakskov Fjord skal der lyde et kæmpestort tillykke til Threin Ottossen med 2. pladsen i gruppen Danmark / Island i verdens største fotokonkurrence. Det er værd at bemærke, at der var indsendt 170.000 fotos!!!
http://worldphoto.org/national-award-2…/denmark-and-iceland/ Fotoet viser den lange bro på Hestehovedet. Fotograferet en februardag med helt særligt lys. Hvis man kigger nærmere på munkestenene på Slotø, så kan man se aftryk af dyrepoter. Der siges også at være fødder og hænder i nogle af stenene. De er naturligvis lavet, da leret lå og tørrede. Det mest tankevækkende ved det er, at de fleste af munkestenene er genbrug fra Ravnsborg. Den er opført omkring 1335, så det er altså 680 år gamle aftryk, som man kigger på!
Da jeg forleden var på Albuen, blæste det en del. Dette betød, at ederfugle i 100-vis var søgt ind til kysten. Jeg prøvede at snige mig ind på dem, og det lykkedes delvist, selvom de var ret sky.
Sidste år blev der indført jagtfredning på hunner af ederfugl. Som fotoene også viser, så er der nemlig stor overvægt af de sorte og hvide hanner, så for at skabe balance og opretholde bestanden, har man valgt denne løsning. Klik på fotos for at se dem større. Her tidligt om foråret er det fantastisk at besøge Albuen. Der findes ikke mange steder, hvor der er så mange højtsyngende sanglærker. I går talte jeg således 60-70 fugle ude på selve Albuen. Det er også et rigtigt forårstegn.
Men jeg må også konstatere, at de er rasende sky og svære at komme i nærheden. Dette er de bedste resultater fra 2 timers sanglærkefotojagt. Klik på fotos for at se dem større. Så er årets første blå anemoner set i blomst. Det er sådan en skøn tid, som vi alle går i møde nu.
Foto fra Hellenæs Skov ved Lindelse. En af fjordens mest almindelige ynglefugle er Rødben, der som navnet antyder blandt andet kendes på sine røde ben. For tiden ser man mest overvintrende fugle, men der går ikke lang tid inden der også ses ynglefugle. Rødben yngler gerne på strandenge med ret højt græs, så de er ikke så sårbare som mange andre vadefugle.
Foto viser en ungfugl med mørkt næb. Weekendens gode vejr har givet to interessante observationer ved Næsby Strand. Lørdag kom en lille stæreflok, besigtigede havens fuglekasser og begyndte at synge så flot, som kun årets første stære kan gøre det.
Søndag kom der sandelig to admiraler, sommerfugle, flyvende gennem haven. Det var tydeligt, at det var et par slidte overvintrende dyr. For få år siden ville man have sagt, at det kunne ikke passe, for de kunne ikke overleve i Danmark. De milde vintre har har dog lært os, at det kan de faktisk godt, men det er stadig et særsyn at se dem så tidligt på foråret. Klik på fotos for at se dem større. Kender du app-en "Det Naturlige Lolland", som er udviklet af Lolland Kommune. Den er et fremragende redskab til ture på Nakskov Fjord og i resten af kommunen. Den virker på iphones og smartphones med androidsystem samt tablets og ipads. "Det Naturlige Lolland" findes på dansk, engelsk og tysk.
På Nakskov Fjord kan du blive guidet rundt med app-en undervejs på Postbådsturen, Slotø, Vejlø og Enehøje. Under kategorien Kystområder finder du desuden Albuen, Langø og Hestehovedet. Andre steder finder du Ringstien ved Nakskov, Frederiksdal Strandtur, Frederiksdal Skovtur, Østersøstien, Munkeruten, og der er mange flere dejlige ture i resten af Lolland Kommune. Du kan downloade app-en via qr-koden til sidst eller søg i App Store eller Google Play Butik. Her lidt eksempler fra app-en. Klik på fotos for at se dem større. Her tidligt om foråret og et par måneder frem søger fjordens skarver ejendommeligt nok ind til Indrefjorden. Det er lidt usikkert om det skyldes, at fjordens fisk er spredte, eller om de følger aborrene ind i Indrefjorden. I den periode er der mange mennesker, som udtrykker frygt for, om de nu også vil slå sig ned i Indrefjorden og ødelægge træerne der, men efter et par måneder forsvinder de igen.
En dag på vej til Albuen kom dette flotte skib på tværs. Det lykkedes at få et par fotos med Enehøje i baggrunden, hvor man både kan se, at øen er partielt gul af planten Almindelige kongepen og hvalkæberne på øens højeste punkt.
Ude på Albuen vokser planten Sæbeurt. Dem, som har læst Hulebjørnens Klan, har også læst om denne plante. Sæbeurt indeholder saponiner, som er sæbestoffer. Dem benytter vi ofte, når vi har spist madpakken på Albuen og trænger til at få vasket hænder.
Selvom vi mennesker nok synes, at det er noget koldt, så er årets første natsværmere allerede klækket og flyver rundt på de luneste aftener. Det drejer sig om arten Tidlig frostmåler, Theria primaria. Den har en livskraftig bestand ved Vindeholme Strand, og lokker natsværmerfolk fra nær og fjern til Vestlolland.
Det særlige ved frostmålerne er dels, at de har frostvæske i blodet, så de kan godt tåle en del nattefrost, og hunnerne har kun vingestumper eller ingen vinger. Vi har flere arter af frostmålere, som flyver sent efterår og tidligt forår. Klik på fotos herunder, hvis du vil se dem større. |
På denne side samler vi alle vores nyheder fra Facebook, så du lettere kan finde dem i nyhedsarkivet. Der opdate-res kun lejlighedsvis.
Vi kan anbefale søgemaskinen herunder. Nyhedsarkiv
Oktober 2018
|