Nakskov Fjord
  • Forside
  • Naturparken
    • Oplev Nakskov Fjord
    • Oplev Vestlolland
    • Turist på Vestlolland
  • Naturen
    • Frøer og Tudser
    • Dagsommerfugle
    • Planter
    • Fugle i fjorden
  • Ativiteter
    • Nakskov Fjorddage
    • Guidede ture
    • Postbåden Vesta
    • Lodshuset
    • For sejl eller motor
    • Cykelture på Vestlolland
    • Natur App
  • Nyheder
    • Nyhedsarkiv
  • Om
    • Kontakt
    • Brugerråd
    • Fotoarkiv
    • Danske Naturparker
    • Logo
    • WAS
  • UK
  • DE

Dejlig tur med fund af sjælden svirreflue

26/4/2017

 
I søndags havde vi en dejlig tur ved Lidsø til trods for at det var meget blæsende. Vejret taget i betragtning var der mange deltagere, men i blæsevejret var det desværre svært at høre og komme tæt på fuglene. Vi fik dog set og hørt om mange andre spændende seværdigheder. En af turdeltagerne havde også boet på den lille ø, Ankersholm midt i området, så han kunne supplere med mange gode historier fra gamle dage.

Vi fik også en uventet gevinst, da vi undervejs på turen fandt en flot svirreflue. Dette førte til en længere snak om hjemmesiden Fugle og Natur, hvor eksperter fra hele landet kan hjælpe med bestemmelse af almindelige og sjældne dyr, planter, svampe mm.

Svirrefluen kom med hjem, blev fotograferet, der blev spurgt på hjemmesiden og kort tid efter kom svar fra Bent Hagen Petersen, som er ekspert i svirrefluer.

Det viser sig, at fluen er den meget sjældne og sårbare Tidlig ornamentsvirreflue, som lever på varme overdrev. Den vurderes at være i tilbagegang, så fundet ved Lidsø på Lolland er meget glædeligt. Den er dermed også en værdifuld indikatorart for værdien af det fine naturgenoprettede område ved Lidsø.
​
Fotos: Klaus Bek Nielsen. Klik på fotos for at se dem større.

Store oliebiller i skovbunden

15/4/2017

 
I april måned kan du flere steder være heldig at se den flotte blå oliebille. Den lever især i frodige løvskove. Blå oliebille er lidt sjælden. Modsat de fleste andre biller, så kan den ikke flyve.

De lever er mærkeligt og mystisk liv, for der går ikke ret lang tid, så graver hunnen et hul i jorden og lægger æg. Efter 1-2 uger klægger æggene og der kravler nogle små 2-3 mm lange larver frem. Larverne kaldes trianguliner. De kravler op i blomster, hvor de sidder og venter på enlige jordboende bier, som man kunne læse om den 4. april. Når bien lander i blomsten kravler de op på den lynhurtig og holder fast i biens fine hår.

På den måde spredes de blå oliebiller på smarteste vis. Når de kommer til biboet i jorden kravler de ind i bicellerne, gennemlever flere forskellige larveforløb, forpubber sig og næste forår kommer de frem igen som store oliebiler.

​Oliebillerne siges at have insektverdenens mest komplekse livsforløb.

Arkivfotos: Klaus Bek Nielsen.

Skildpadder i Svinglen

13/4/2017

 
Svinglen i Nakskovs nordlige del hører også til i Naturparken. Her ses ligeledes mange gamle egetræer. Svinglen er muligvis de sidste rester af skoven på nakken, som lå her inden Nakskov blev til en by. 

I den gamle sø i parken lever et sjovt, men alligevel meget uønsket dyr. Det er arten rødøret terapin, som oprindeligt stammer fra Amerika. Det er strengt forbudt at sætte disse dyr ud i den danske natur, men det er alligevel sket i Svinglen. Grunden til, at de er uønskede er først og fremmest, at de æder andre vanddyr eksempelvis fisk, padder og vandinsekter, der hører til i den danske natur.

I Svinglen, som har begrænset økologisk værdi, gør terapinerne næppe så meget skade, men det kan være katatastrofalt, hvis der kommer skildpadder i søer med sjældne padder, eksempelvis løvfrøer, der heller ikke kan overleve, at der kommer fisk i deres vandhuller.

Foto: Klaus Bek Nielsen
​

Billede

Sjælden edderkop på stranden

11/4/2017

 
Hvis du i påsken tager en tur til stranden, så kan det være, at du undrer dig over nogle huller i sandet på de varmeste steder højt oppe på stranden eller i klitten. Det kan meget vel være huller fra den ret sjældne stor sandgraveedderkop, der lever hist og her på Lolland-Falster. I Naturpark Nakskov Fjord lever de på Albuen, på Enehøje og ved Tårs.

Stor sandgraveedderkop kan med deres ben spænde over 4 cm, så det er nogle store dyr. Edderkopperne er fantastisk camouflerede, så de er ikke nemme at opdage trods deres størrelse. Deres huller, næsten 1 cm i diameter, afslører dem dog. De er meget sky, men disse fotos er lykkedes ved at vente lang tid med kameraet ved et hul. Langsomt og forsigtigt kom den frem for at solbade i forårets varme sol.
​
Fotos: Klaus Bek Nielsen

Fasanerne galer

9/4/2017

 
Nu kan du mange steder se fasankokke i flotte pragtfarver. De er meget synlige i landskabet, for de har enten travlt med at fastholde deres territorium eller prøver at erobre et nyt territorium. Inden for dette område holdes en eller flere hunner som de gør alt for at fastholde. Lige for tiden ser vi ikke meget til hunnerne, for de ligger godt skjult på rederne og udruger op til 10 æg. 

Fasanerne galer også lige som haner i en hønsegård lige for tiden. Dette er også for at fastholde og fortælle, at her har de territorium. Det er vældigt hyggeligt, men de er nu ikke så velkomne lige uden for soveværelset kl. 5 om morgenen.

I dag ser vi ofte fasaner, men faktisk hører de ikke rigtigt til i den danske natur. De stammer nemlig oprindeligt fra asien og blev indført til Danmark omkring 1562. Først i 1870-erne blev de udsat i større stil på en række godser.

Foto: Klaus Bek Nielsen
​

Billede

Den blomstrende park

7/4/2017

 
Lienlundparken syd for Nakskov hører til i naturparken. Hvis ikke du kender denne skovlignende park, så kan den anbefales som et lille udflugtsmål. Særligt kan bemærkes mange gamle egetræer, der stammer fra Lienlund hed Kratholm og var en lille ø ved indsejlingen til Avnede Strand. Når man kører på landevejen forbi parken, så kan man godt fornemme, at dette har været en højere ø inden de store inddæmninger i 1870-erne.

Lige for tiden er parken et særligt fint udflugtsmål, for skovbunden er usædvanlig flot med anemoner, hulrodet lærkespore, påskeliljer, vorterod og guldstjerner.

I parken kan du også opleve den flotte ildtæge. Det er et relativt nyindvandret dyr. For få år siden var den sjælden, men nu har den spredt sig til mange steder. Man finder den dog næsten altid kun, hvis der vokser lindetræer. Den lever nemlig af at suge saft fra disse træer. Det er ikke noget, som skader træerne. Ildtægerne kan blive enormt talrige på deres levesteder. Der er endnu ikke så mange i Lienlundparken, men som det ses, så er de ved at mangfoldiggøre sig. Du finder dem især på den nederste varme del af stammerne på de solbeskinnede træer på græsplænen.

Hermed lidt fotoindtryk fra torsdag. Klik på fotos for at se dem større.

Mirabeller og jordbier

4/4/2017

 
Nu kommer den fantastiske tid med blomstrende mirabeller ved Naturpark Nakskov Fjord og andre steder. De næste dage bliver det koldere, så måske kan vi nyde dem et stykke tid i år.

Hvis du går nærmere til de blomstrende mirabeller, så kan du opleve et sandt mylder af spændende insekter, der søger nektar og medvirker til bestøvningen.

Det er en helt særlig verden som åbner sig, hvis man undersøger smådyrene. Du kan blandt andet opleve flotte pelsede jordbier i forskellige farver. Der er mere end 50 arter af disse tidlige bier i Danmark.

Det er fredelige bier, der lever enkeltvis i huller, som de gerne graver i løst og sandet jord på lune pletter. De kan stikke, men det hører til sjældenhederne at det sker, for de er både langsomme og rolige.

Hermed følger en fotokavalkade af nogle af de mere almindelige jordbier som vi kan opleve i Naturpark Nakskov Fjord. De hører alle til slægten Andrena. Fotos: Klaus Bek Nielsen.
    ​På denne side samler vi alle vores nyheder fra Facebook, så du lettere kan finde dem i nyhedsarkivet. Der opdate-res kun lejlighedsvis.

    ​Vi kan anbefale søgemaskinen herunder.

    Nyhedsarkiv

    Oktober 2018
    September 2018
    Juni 2018
    Maj 2018
    April 2018
    Marts 2018
    Februar 2018
    Januar 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    August 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Maj 2017
    April 2017
    Marts 2017
    Februar 2017
    Januar 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    August 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Maj 2016
    April 2016
    Marts 2016
    Februar 2016
    Januar 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    August 2015
    Juli 2015
    Juni 2015
    Maj 2015
    April 2015
    Marts 2015
    Februar 2015
    Januar 2015


Naturpark Nakskov Fjord | c/o Lolland Kommune | Jernbanegade 7 | 4930 Maribo

 Tilgængelighedserklæring (nyt vindue)