Nakskov Fjord
  • Forside
  • Naturparken
    • Oplev Nakskov Fjord
    • Oplev Vestlolland
    • Turist på Vestlolland
  • Naturen
    • Frøer og Tudser
    • Dagsommerfugle
    • Planter
    • Fugle i fjorden
  • Ativiteter
    • Nakskov Fjorddage
    • Guidede ture
    • Postbåden Vesta
    • Lodshuset
    • For sejl eller motor
    • Cykelture på Vestlolland
    • Natur App
  • Nyheder
    • Nyhedsarkiv
  • Om
    • Kontakt
    • Brugerråd
    • Fotoarkiv
    • Danske Naturparker
    • Logo
    • WAS
  • UK
  • DE

Nyt kunstværk på Enehøje

22/9/2016

 
I torsdags, den 22. september, fik Naturpark Nakskov Fjord en ny spændende seværdighed.

Det er et kunstværk af John Kørner udført af bronzestøber Peter Jensen. Kunstværket forestiller den sovende Peter Freuchen ved hvalkæberne på Enehøje. Det siges, at Peter Freuchen ofte gik op og tog en lur på dette sted, når frokosten var indtaget og vejret fint.

Skulpturen blev indviet på en særtur med Postbåden i eftermiddag. Det var en festlig tur i det fineste vejr.
​
Hermed lidt fotos fra dagens indvielse. Klik på fotos for at se dem større.

Geologisk tur på fjorden

21/9/2016

 
Da vi i søndags holdt Geologiens Dag på Nakskov Fjord kom vi godt omkring Nakskov Fjords komplekse dannelse. Vi hørte blandt andet om sidste istid med flere hundrede meter tyk is, randmoræner, smeltevandsfloder, krumoddedannelse, strandvolde og meget andet. Det var virkeligt spændende, og alle blev lidt klogere.

På Enehøje besigtigede vi den stejle skrænt, hvor kommunens geolog, Karl Jørgensen viste os forskellige lag og materiale. Dette indikerede, at Enehøje sandsynligvis er dannet som en hatformet bakke. Dermed forstås i simple træk sand og sten, som er vasket ud af isen af en flod oven på isen, hvor det bundfældedes på de dybeste steder. Da den tykke is forsvandt for 14.000 år siden, så blev det udvaskede materiale liggende tilbage som en sandet bakke, og Enehøje var skabt.
​
Senere skete der en masse andet med havstigninger osv.
Billede

Lærkefalk i fuld fart

17/9/2016

 
Her i september og oktober har vi meget fokus på fugletrækket. Vi ligger også ved fugleflugtslinien, så det er naturligt, at der passerer en masse fugle hos os, hvilket kan give fine oplevelser.

Ved Nakskov Fjord er det især Næsby Strand, som er kendt for sit fugletræk. Det plejer at være bedst i vestenvind, men på det seneste har der også været en del træk i østenvinden. Det foregår især midt på eftermiddagen.

I går eftermiddag blev der set mange tårnfalke, røde glenter, hvepsevåger, musvåger, spurvehøge og i den mere sjældne afdeling en flot lærkefalk, der ses på fotoet. Lærkefalken er ikke ret meget større end en tårnfalk i flugten, men har slankere og mere spidse vinger, så den virker større. Den er kendt for at fange insekter i flugten og tager gerne guldsmede. Hvis man kigger nærmere på fotoet, så ser det faktisk ud til, at den har et ben fra en guldsmed i næbbet.

Hvis du har lyst til tur ud i det blå, så kan vi anbefale at du kigger op, for den næste måneds tid kan give gode fugleoplevelser. Hvis du er usikker på hvad du ser, så har vi på denne side lagt et galleri med nogle af de rovfugle, som er set ved Næsby Strand, så behøver du ikke bladre hele fuglebogen igennem.

Se mere på: http://www.nakskovfjord.dk/naeligsby-strand.html
Billede

Fældende ederfugle i Smålandsfarvandet

15/9/2016

 
Ved turen til Vejrø kunne der observeres fældende ederfugle i 100-vis, måske 1000-vis i farvandet omkring øen. De sårbare fugle var sky, så de svømmede eller fløj væk lang tid før båden kom i nærheden, men ederfuglene lå overalt i farvandet. De tyder på at Smålandsfarvandet er et vigtigt fældningsområde for ederfugle.

Ved hårdt vejr, så ligger øen Vejrø nærmest som en oase midt i farvandet. Her kan fuglene søge læ eller hvile sig lidt på bredden. Ederfuglene er nemlig særligt sårbare lige for tiden, mens de fælder fjerene. I en periode på 3-4 uger kan de slet ikke flyve, da de skifter svingfjer.

Midt på sommeren og først på efteråret er de meget spraglede som følge af fældningen, men man kan dog stadig kende dem på deres karakteristiske brede næb, hvis man kommer tættere på.

Ederfuglene lever især af blåmuslinger, men kan også æde snegle og andre krebsdyr. De kan dykke helt ned til 20 meter for at finde føde. Mens vi lå i havnen, så var vi en del, der havde stor fornøjelse af at iagttage en ederfugl, der havde specialiseret sig i havnens krabber. Den brugte stor energi på at dykke, rive benene af krabberne inden den med voldsomme hovedkast sank krabberne med skjold.
​
Hermed lidt fotoindtryk fra turen.

Hvepsevåger over Vejrø

13/9/2016

 
Vi laver jævnligt ture i Smålandsfarvandet, der ligesom Nakskov Fjord og Maribosøerne har potentiale som naturpark. Dette førte i weekendens fine vejr til et besøg på Vejrø for at studere naturen.

På Vejrø kunne vi opleve en fin dag med en hel del hvepsevåger og andre rovfugle. De er formentlig presset den vej af østenvinden. Rovfuglene kom relativt lavt ind over øen fra sjællandssiden. Vejrø kunne ikke rigtig klare nogen opdrift, så de fortsatte lavt over øen inden de fortsatte mod syd til Lolland.

På et par timer passerede cirka 40 hvepsevåger, 50 spurvehøge samt enkelte rørhøge og tårnfalke. Det var usædvanligt, at se hvepsevågerne så lavt. Ofte passerer de uset i flere hundrede meters højde, men her var god mulighed for at fotografere dem. Det er ellers mest Hyllekrog, der er kendt for sine hvepsevåger, men østenvind kan altså sprede trækket en del.

Hvepsevågerne har i øvrigt navn efter, at de gerne lever af hvepselarve eller hvepse efter at de har bidt brodden af. Man kan undertiden opleve dem, mens de er dybt koncentrere om at rydde et hvepsebo.
​
I dag bringes fotos af hvepsevågerne. På torsdag kan du hilse på ederfuglene.

Flotte dådyr på Enehøje

6/9/2016

 
Da vi i sidste uge lavede droneoptagelser på Enehøje, blev der også tid til at gå rundt og se til nogle af øens dådyr. De er i fin sommerpels lige for tiden. Dådyrene lader ikke til at være så menneskesky længere, så vi ser dem ofte på turene ude på fjorden.

Som det ses på billederne, så er der også kommet mange unger i år. Dette betyder, at der ved sidste tælling af Naturstyrelsen blev registreret et stort antal dyr. Der er stadig masser af græs til dyrene, så antallet får lov til at stige til man har nået et passende græsningstryk.

Dådyrene går ofte i mindre flokke, kaldet rudler. Dronekameraet prøvede også at filme en af rudlerne uden at dyrene blev skræmt af den snurrende lyd fra dronen. Det bliver spændende at se denne film.
​
Hermed lidt fotoindtryk fra dagens tur.
Billede
De 3 største dåhjorte på øen. Den største ses til højre. Bemærk at den er ved at smide basten, som har dækket geviret siden foråret. Geviret er stadig rødligt efter de blodkar under basten, der har forsynet geviret med kalk og mineraler mens geviret er blevet dannet.

Med drone på Nakskov Fjord

2/9/2016

 
Jeg har i dag fredag været på fjorden sammen med en fotograf og en kameradrone. Det er der kommet en række flotte filmoptagelser og fotos ud af, som skal være med til at vise naturparkens flotte områder frem. Du kan se et par af billederne her.

Forleden var vi på Albuen, og i dag har vi været på Enehøje, Slotø og Vejlø. Droneflyvning er en spændende måde at fremvise de store naturområder, men det skal gøres med respekt for både fugle og mennesker.

Det meste af Nakskov Fjord er Natura 2000 område, hvor der ikke må flyve privatfly og droner. Det kan kun lade sig gøre efter særlig tilladelse fra Lolland Kommunes naturmyndighed og Trafikstyrelsen. Naturmyndigheden har anbefalet en periode, hvor man ikke forstyrrer ynglefugle og rastende fugle. Derefter har Trafikstyrelsen givet en særlig tilladelse, så dronen må flyve. Den er endda blevet støjmålt og testet.

Private droner må ikke flyve på fjorden, så vi har en professionel dronepilot til at udføre flyvningerne for os, så vi er sikre på at forsikringsforhold og alle tilladelser er i orden. Ved hjemkomst fik jeg set et par af filmene og fotos. Det ser rigtigt godt ud, så der er snart en masse spændende materiale til foredrag om Nakskov Fjord, til hjemmesiden og til vores Facebookside.

​Klik på fotos for at se dem større.
    ​På denne side samler vi alle vores nyheder fra Facebook, så du lettere kan finde dem i nyhedsarkivet. Der opdate-res kun lejlighedsvis.

    ​Vi kan anbefale søgemaskinen herunder.

    Nyhedsarkiv

    Oktober 2018
    September 2018
    Juni 2018
    Maj 2018
    April 2018
    Marts 2018
    Februar 2018
    Januar 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    August 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Maj 2017
    April 2017
    Marts 2017
    Februar 2017
    Januar 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    August 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Maj 2016
    April 2016
    Marts 2016
    Februar 2016
    Januar 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    August 2015
    Juli 2015
    Juni 2015
    Maj 2015
    April 2015
    Marts 2015
    Februar 2015
    Januar 2015


Naturpark Nakskov Fjord | c/o Lolland Kommune | Jernbanegade 7 | 4930 Maribo

 Tilgængelighedserklæring (nyt vindue)