Her ses blandt andet de små sorte og hvide hanner af troldænder med dusk i nakken. Hunnerne er mere brune og har ikke ret meget dusk. De er talrige i vores område om vinteren.
Der ses også Stor skallesluger. Særligt hannerne med hvide sider lyser op i havnen. De yngler fåtalligt i Danmark, så det er mest nordiske fugle, som man ser om vinteren. Stor skallesluger har en noget speciel yngleadfærd, da de yngler i hule træer eller i mangel af dette i redekasser. Når de er blevet store, så hopper ungerne selv ud af reden, hvorefter hunnen fører dem til vandet.
Ude ved Rosnæs, hvor der ikke er langt over til den tidligere skovklædte ø, Trælholm, ligger for tiden nogle få pibeænder. Som navnet antyder piber de en ret karakteristisk lyd. Pibeanden er en meget sjælden ynglefugl i Danmark, så det er også rastende fugle. Tidligere blev engen inden for vejen oversvømmet ved meget nedbør, så kunne man på mere stormende dage opleve dem på tæt hold inde på den lille sø.
Ovre på den anden side af sejlløbet kan man næsten altid se en stor del af fjordens ynglende fiskehejrer. De finder her læ, så de kan se fiskene i vandet. På gode dage kan der tælles 60-70 fiskehejrer. Ofte er de som på fotoet i modlys, så de kan være lidt svære at se.
Bag diget på vej ud til Hestehovedet har mange mennesker de sidste par måneder kunnet opleve bramgæs undertiden i tusindtal. Den tidligere vig, Frederikskrog, er i vinter udlagt med græs. Her behøver man ikke får til at græsse ned, for gæssene er flittige til at nippe til græsset og gøder sikkert også en del, så det bliver nok en god høst.
Med denne melding om julenaturen, så vil jeg hermed ønske vores læsere en rigtig dejlig jul og spændende nyt naturår.